Wsparcie terapii


Kuchnia pięciu smaków – bez względu na wiek i stan zdrowia, polecam wszystkim sposób przyrządzania potraw wg. kuchni pięciu smaków (zwanej inaczej: kuchnią pięciu przemian, dietą pięciu przemian).

Mówiąc w skrócie – zgodnie z wyznaniem Chińczyków to co jemy powinno być zgodne z naturą żywiołów, które rządzą światem. Pięć smaków i pięć żywiołów:
Ogień – smak gorzki
Ziemia – smak słodki
Metal – smak ostry
Woda – smak słony
Drzewo – smak kwaśny
Kluczem do stworzenia zrównoważonego posiłku jest kolejność dodawania produktów z poszczególnych grup smaków w określonej kolejności. Ta dieta wspomaga trawienie, nie doprowadzi do nadwagi, wyreguluje pracę jelit (wspomaga leczenie chorych na Crona, nieswoiste zapalenie jelita grubego), jest dopasowana do pory roku (np. zimą nie pijemy herbaty miętowej, która chłodzi nasz organizm).
Do produktów kwaśnych należy np. kefir, jogurt, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory, białe wino.
Smak gorzki to np. orzechy włoskie, czerwone wino, kawa, herbata, kasza gryczana,  papryka słodka, tymianek, bazylia, wrząca woda.
Do grupy słodkiej zalicza się groch, ziemniaki, marchew, słodkie owoce, orzechy laskowe, miód, jaja.
Ostre są m.in. ryż, cebula, czosnek, kalafior, imbir, oregano.
Grupa słona to np. ryby morskie, sól, wieprzowina, sery pleśniowe, wędliny, zimna woda.

 

Wywar z czystka – czystek jest jedną z najsilniej działających roślin wzmacniających układ immunologiczny u człowieka, będąc przy tym całkowicie pozbawionym działań ubocznych czy też możliwości przedawkowania.

Dlaczego czystek?
– Jest bogaty w polifenole, które zabijają drobnoustroje, np. wirusy. W przypadku infekcji górnych dróg oddechowych polecane jest pić herbatkę z czystka aby szybko pozbyć się symptomów przeziębienia. Zanim sięgniesz po jakiekolwiek reklamowane w TV apteczne „lekarstwo na grypę i przeziębienie” – napij się herbatki z czystka. Jego skuteczność w przypadku infekcji potwierdziły badania kliniczne, bo:
– przynosi ulgę mężczyznom w starszym wieku cierpiącym na przerost prostaty
– usuwa toksyczne metale ciężkie z organizmu (szczególnie łatwo wiąże kadm), dlatego polecana jest szczególnie palaczom
– ma własności antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne czystek przyniesie ulgę cierpiącym np. na łupież, łuszczycę, trądzik, egzemy, rozrost candida albicans, chroniczne i powtarzające się infekcje zatok, rozmaite grzybice skóry i paznokci, infekcje spowodowane przez gronkowca złocistego, wirusa opryszczki, wirusa półpaśca, zakażenia Helicobakter Pylori i inne schorzenia spowodowane namnożeniem się w ustroju niechcianych wirusów, bakterii i grzybów – tu nawet antybiotyki mogę nie dać rady
– wspomaga leczenie chorych na niedokrwienie serca, rozpuszcza zatory i zakrzepy
– polecany dla osób zakażonych na krętka wywołującego boreliozę – chroni przed zakażeniem i zawarte w nim substancje „oklejają” krętki, przez co zostają one unieszkodliwione
– czystek mogą pić również zwierzęta domowe, gdyż chroni je przed pchłami czy kleszczami.

 

Witamina C = Kwas L-askorbinowy
Polecam spożywanie witaminy C codziennie dla podniesienia odporności, zmniejszenia ryzyka występowania stanów zapalnych.
Dlaczego?
Witamina C jest potoczną nazwą kwasu L-askorbinowego. W funkcjonowaniu naszego organizmu odgrywa bardzo ważną rolę. W szczególności odpowiada za naszą odporność i spełnia rolę ochronną. Przyjmowana regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania i przeziębienia w szczególności u osób, które trenują lub pracują ciężko fizycznie. Nie można jej kupić w aptece.
Niedobór witaminy C
Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta przy ciężkim, długotrwałym wysiłku fizycznym, podczas wymiotów, zaburzeń czynności jelit i braku łaknienia, a także u osób starszych, z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, palących papierosy, będących pod wpływem silnego stresu oraz u kobiet w ciąży i karmiących.
Czy witaminę C można przedawkować?
Nie, gdyż Witamina C jest substancją rozpuszczalną w wodzie, czyli nie jest gromadzona w organizmie, tylko wydalana wraz z moczem i potem. W związku z tym nie można jej przedawkować.
Naturalne źródło witaminy C to grejpfruty, pomarańcze, mandarynki, cytryny, czarna porzeczka, dzika róża, natka pietruszki.

 

Cytryna a zakwaszenie organizmu
Polecam pice soku z cytryny lub dodawanie jej do posiłków. Naturalnie w organizmie człowieka panuje odczyn zasadowy, jednak niewłaściwe diety i produkty dostarczane powodują, że w organizmach powstaje odczyn kwaśny. To idealne warunki do rozmnażania się bakterii, grzybów, pleśni i pasożytów. W organizmie mającym odczyn zasadowy te patogeny nie mają możliwości rozwijać się i rozmnażać.

 

Ziarna słonecznika i dyni
Zjadając nasiona słonecznika oraz dyni dostarczamy organizmowi magnez, cynk, żelazo. Są to rośliny oleiste, do których podczas oczyszczania organizmu przylepiają się toksyny i szybciej są wydalane.